На 29 август църквата отбелязва смъртта на Свети Йоан Кръстител - на

...
На 29 август църквата отбелязва смъртта на Свети Йоан Кръстител - на
Коментари Харесай

Днес е Секновение - денят и нощта се стигат

На 29 август църквата отбелязва гибелта на Свети Йоан Кръстител - на този ден е отсечена главата на светеца. Това е вторият летен празник на християнския светец, който в националния календар се назовава Секновение заради вярването, че на този ден се сече лятото, секат се денят и нощта - стават равни.

На Секновение водата и времето стартират да застудяват, по тази причина никой не трябва да се къпе в реките. На този ден се съблюдава непоколебим пост. По прилика с пролятата кръв на светеца е неразрешена потреблението на алено вино, на червени плодове и зеленчуци.

 

В чисто християнски проект празникът носи концепцията за цикличността, тъй като с останалите два дни, отдадени на Йоан Кръстител се образува една система - раждане (Еньовден - 24 юни), кръщаване (Ивановден - 7 януари), и гибел - отрязване на главата му - 29 август.

Евангелието написа, че когато Йоан станал на 30 години, Бог му заповядал да проповядва, че към този момент се е родил неговият наследник Христос, който скоро самичък ще стартира да учи хората. И почнал Йоан да приказва на хората, по тази причина го нарекли и Предтеча, тъй като вървял преди Христос и разказвал за него. Йоан кръстил в река Йордан доста хора, които се разкаяли и приемайки кръщението, Господ им дал прошка осъщественото.

Когато Христос пристигнал при Йоан, Предтечата му се подчинил, и кръстил и него във водите на река Йордан. Той траял и по-късно да проповядва учението на Исус.

Главата на Йоан Кръстител била отсечена в Юдея от стражите на цар Ирод.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР